Greta Garbo

När det ska talas om svenska skådespelare och skådespelerskor, kommer genast ett starkt namn upp på den kvinnliga sidan. Detta är då givetvis Greta Garbo. Denna svenska skådespelerska nådde enorma framgångar både på den svenska bioduken och på det internationella planet. Som ett exempel på den storhet som Greta Garbo var inom film på det internationella planet så finns American Film Institutes lista på det bästa kvinnliga skådespelerskorna i Hollywood genom tiderna. Här hamnar Greta Garbo på en femte plats i jämförelse med stora stjärnor som Bette Davies, Audrey Hepburn och Ingrid Bergman som faktiskt ligger före henne på listan.

När det gäller filmer som Greta Garbo varit aktiv i så är det kanske Anna Karenina som är degreta garbon mest kända på det internationella planet. När du ser till den svenska filmmarknaden kommer det antagligen att vara hennes prestationer i Gösta Berlings Saga som är det största genombrottet. Förutom detta var hon naturligtvis med i storfilmer som Grand Hotel, Kameliadamen och Ninotchka för att bara välja några. Nu är detta naturligtvis länge sedan, men för alla som gillar klassisk film och vill känna till den svenska filmhistorien, kommer valet av att se några av dessa filmer att vara naturligt.

Kommer flera att nå samma storhet som Greta Garbo?

När Greta Garbo var verksam så var det naturligtvis inte lika vanligt med film som det är idag. I och med detta betyder det naturligtvis att all den konkurrens som idag finns i filmvärlden för alla som vill slå sig fram som filmstjärnor inte fanns. På så sätt kan det ha varit lättare för Greta Garbo att nå de stora framgångar hon gjorde, men för rätt person finns det fortfarande chanser att nå toppen även idag. Några exempel på svenska skådespelare som nått ganska långt i Hollywood är Peter Stormare, Stellan Skarsgård och numera även Mikael Persbrandt.