Svenska filmregissörer

När det ska talas om svenska filmregissörer, kommer det att vara ett stort område. Här handlar det om allt från de som blivit uppmärksammade enbart i Sverige, till alla som faktiskt nått stora internationella genombrott. Någon som genast ska nämnas som en stor maktfaktor inom svensk film och som uppmärksammats på det internationella planet är den numera bortgångne Ingmar Bergman. Kanske är det han som hittills är den som kännetecknar svensk film i den stora vida världen. Nu är det dock så att det finns de som enbart uppskattar modern film och alla de nya som kommer ut varje år. I det fallet finns det ingen brist på svenska filmregissörer.

En av dem som är mestfilmregissörer kända och som fortfarande producerar både svensk och utländsk film är Lasse Hallström, som numera producerar de flesta av sina filmer i Hollywood. Dessa filmer är oftast thrillers eller romantiska produktioner. När du söker efter filmregissörer inom olika genrer finns det flera från Sverige. När det gäller actionfilmer finns till exempel Dolph Lundgren. Nu är det inte alla som klassar hans filmer i toppen, men trots detta är han uppskattad av många actionälskare för sina produktioner.

Hur står sig svenska filmregissörer i konkurrensen

Naturligtvis kommer det att vara så att lilla Sverige inte kan vara med och tävla på toppen, när det gäller utbudet av regissörer som producerar film på det internationella planet. Här kanske det istället är så att det finns fler bra internationella skådespelare än vad det finns filmregissörer. Dock är det så att det ändå varje år kommer ett par bra filmer av svenska filmregissörer som uppmärksammas på den stora internationella filmscenen. Vid en jämförelse i folkmängd och den uppmärksammade film som produceras i Sverige, kommer resultatet faktiskt att visa att det produceras mycket bra och uppskattad film av svenska filmregissörer.